Hangszigetelő falburkolatok

HangszigetelőBár a hő, illetve a hang fizikailag nehezen hozható összefüggésbe egymással, a hő, illetve Hangszigetelés területén rendkívül sok esetben összetalálkoznak. Általánosságban a hő-, illetve hangszigetelő rendszerek, felépítésüket, szerkezetüket, továbbá funkciójukat tekintve, nagyfokú hasonlóságot mutatnak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a hőszigetelő rendszerek kellő hangvédelmet biztosítanak a környezetből szűrődő kellemetlen hangok ellen, illetve, hogy a hangszigetelő rendszerek segítenek, hogy otthona az év minden napján a megfelelő hőmérsékletet biztosítja.

Hangszigetelés alapesetei

A következőkben betekintést nyerhetnek a Hangszigetelés gyakori helyzeteibe. Nagy általánosságban 3 alapesetről beszélhetünk.

Az első, mikor saját otthonát, személyes terét próbálja meg védeni a környezetből érkező, kellemetlen és zavaró, külső hanghatásokkal szemben – például járókelők csevegése, kopogó hangok, gépjárművek és egyéb közlekedési eszközök morajlása.

A második alapeset az előbbi fordítottja, mikor közvetlen környezetét, például a szomszédokat, próbálja meg védeni az Ön által keltett hanghatásoktól – például hangos focimérkőzés a televízióban, reggeli éneklés a zuhany alatt.

A harmadik eset ezek keresztezéséből jön létre, mikor egy adott térbe se ki, sem be nem szűrődhet semmilyen zaj, illetve adott esetben még a belső tér akusztikája is fontos szerepet játszik – mint például egy hangstúdió esetében.

Hangszigetelő anyagok

A hőszigeteléshez hasonlóan, egy épület, vagy épületrész Hangszigetelését is a résszigeteléssel szükséges elkezdeni. Ugyanúgy, mint a hőszigetelés esetében, a megfelelő Hangszigetelés kialakítása során is a nyílászárók melletti hézagok, illetve az épület szerkezetének hiányos részeinek tömítésével szükséges kezdeni a munkálatokat. A megfelelő Hangszigetelési rendszer kivitelezése szinte megegyezik a hőszigetelésnél leírtakkal: a nyílászárók, pontosabban a tokok melletti hézagokat habszivaccsal, majd poliuretán habbal, valamint szilikon tömítőanyaggal szükséges kitölteni, hogy a felületek résmentesen illeszkedjenek egymásba.

A falszerkezethez hasonlóan a nyílászárók hangszigetelő képessége is változó képet mutat. A jól záródó, dupla ablakok mellett, jelenleg legjobb megoldást a többrétegű, nemesgázzal kitöltött, úgynevezett termopán üvegezésű nyílászárók jelentik. Jó Hangszigetelésük mellett, hőszigetelésre is rendkívül alkalmasak.

A nyílászárók azonban csak egy részét alkotják az adott épület összetett szerkezetének. Ennek értelemében, a kívülről befelé, vagy éppen fordítva, a belső terekből a környezet felé szűrődő hangok, az épület falainak felületével is érintkeznek, pontosabban az adott falszerkezettel is kapcsolatba kerülnek. Ennek értelmében, az adott falszerkezet – erősen függve annak szerkezeti összetételétől, fizikai állapotától stb. – egyrészt elnyeli, másrészt visszaveri, illetve átereszti a hanghullámokat.

Hangvisszaverődés

Amennyiben elsődleges célja, hogy megvédje otthonát, közvetlen környezetét, illetve személyes terét a környezetből érkező zavaró hanghatásokkal szemben, akkor első lépésként szükséges felmérnie a hangvisszaverődés mértékét. Minél nagyobb területű sík felülettel rendelkezik otthona, annál nagyobb a környezetből érkező hangok falszerkezetben való elnyelődésének mértéke. A megoldás, hogy árnyékolja épületét a kellemetlen zajok ellen. Mindezt különböző módon teheti, például egy nem túl esztétikus, ám forgalmas főutak, autópályák mellett előszeretettel alkalmazott plexi, vagy műkerítéssel, mely adott esetben helyettesíthető tujasorral, gyümölcsfákkal stb. is. Bármelyik megoldást is választja, tanácsos a kivitelezés esztétikai oldalára is kellő figyelmet fordítani.

Klasszikus Hangszigetelés

Amennyiben a kellemetlen hanghatások áttörték az első hangvédelmi zónát, úgy érdemes az épület homlokzatának megfelelő szigetelésén elgondolkozni. A hangszigetelő anyagok jelentős része elnyeli a kívülről érkező hanghatások jelentős részét, majd azokat hőenergiává alakítja. Éppen ezért elsősorban a szálas szerkezetű szigetelőanyagok, mint például a fa, kőzet- vagy üveggyapot, rendkívül jó Hangszigetelési tulajdonsággal rendelkeznek.

Az esetek többségében a felhasználás célja határozza meg, hogy az egyes Hangszigetelési anyagok milyen szerkezetbe kerülnek beépítésre.

Az úgynevezett szálas szigetelő paplan, a legmegfelelőbb megoldás a homlokzati hang-, illetve hőszigetelés esetében. A merev burkolat egyrészt visszaveri a zavaró hangok jelentős hányadát, a flexibilis szigetelőanyag pedig elnyeli a levegő rezgését. Ennek következtében jelentősen csökken az esélye, hogy a hőszigetelésnél már tapasztalt hőhidak mintájára, úgynevezett hanghidak alakuljanak ki.

Hangszigetelő rendszer felépítése

Az általános hatékonyságú hangszigetelő rendszer felépítése a következő.

Első körben egy rácsszerkezetet szükséges a falazatra rögzíteni, melynek funkciója a szerkezet biztos tartása, rögzítése. Ezután a rácsszerkezeten belül kialakított közökbe helyezz el a szálas szerkezetű, hangszigetelő rendszert, majd ennek belső borítását – például gipszkartont.

Ügyeljen arra, hogy a rácsszerkezet, illetve a szigetelőanyag vastagsága megegyezzen. A Hangszigetelés hatékonysága, illetve a szigetelő anyag vastagsága egyenes arányosságban áll egymással. Fordítson kitűntetett figyelmet a vázszerkezet rögzítési pontjaira, mert a merev falszerkezet könnyebben vezeti a hangot. Ezeken a pontokon fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy hanghidak keletkeznek.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hőszigetelés